(KMO-)Bedrijven implementeren technologische innovaties doorgaans te traag. Om de kloof tussen onderzoek en marktpenetratie te verkleinen, zal dit project een proeftuin bouwen waarin semi-industriële experimenten en technologische innovaties rond de verwerking van voeding en de
behandeling van water zullen kunnen worden uitgetest.
Voedingsbewerkingsruimte
In de voedingsbewerkingsruimte zullen modulair opgebouwde proceslijnen op pilootschaal worden ingericht. Dit zal het mogelijk maken om innovaties uit te testen op verschillende eenheidsbewerkingen (wassen, snijden, enz.) om vervolgens het effect hiervan te evalueren in functie van de kwaliteit van het eindproduct (effect op de houdbaarheid met gewenste organoleptische kwaliteiten en voedselveiligheid), het hygiënisch ontwerp van de proceslijn en het water- en energieverbruik.
Waterbehandelingsruimte
In de waterbehandelingsruimte zal het inkomende en uitgaande water kunnen worden behandeld met beschikbare pilootinfrastructuur voor waterbehandeling. In deze proeftuin zal het derhalve mogelijk zijn om de economische, ecologische (duurzaamheid) en sociale impact (tewerkstelling) van de diverse technologieën in kaart te brengen.
Rond deze proeftuin zal een multidisciplinair netwerk uitgebouwd worden met de meest diverse expertises. Dit netwerk rond verwerking van AGF en waterbehandeling telt zowel specialisten uit de (academische) onderzoekswereld als uit praktijkcentra en de bedrijfswereld (verwerkende sector, fabrikanten van apparatuur, sensoren en automatisering).
Partners:
Universiteit Gent
TUA West
Vlakwa
Projectduur:
1/6/2017 – 31/5/2020
Met steun van:
EFRO
Provincie West-Vlaanderen
Hermes Fonds
Schrijf in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!