Nieuws

Consortia van bedrijven die op een duurzame manier (her)gebruik van water in de bedrijfsvoering opnemen, kunnen opnieuw een aanvraag voor subsidie...

Lees meer

Bij hevige regen spoelen nutriënten zoals stikstof (N) en fosfor (P) van de akkers naar de waterlopen. Ze komen in de waterloop terecht door...

Lees meer

Vlaanderen wordt de laatste jaren steeds meer geconfronteerd met de gevolgen van droogte. Om deze uitdaging structureel aan te pakken, heeft de...

Lees meer
Sponsors

Smart WaterUse

Smart WaterUse

Het Smart WaterUse-project heeft tot doel om waterrisico’s in kaart te brengen en te verlagen binnen de sectoren van (zee-)voeding, aquacultuur, textiel en toerisme.

Uit een VOKA-bevraging blijkt dat 70% van de ondernemingen watertekort vrezen, maar dat 90% nog geen noodplan heeft. Bovendien kan 80% niet overschakelen op een alternatieve waterbron en kan 81% op korte termijn geen preventieve maatregelen nemen om het waterverbruik tijdelijk en significant te verminderen. Er is dus dringende bijsturing nodig om het waterrisico het hoofd te bieden.

Maar hoe kan een bedrijf beslissen of maatregelen nodig zijn?


Naar analogie met de EPB-score van een huis - dat een beeld geeft van de energieprestatie en het binnenklimaat - zal een WATERBAROMETERTOOL worden ontwikkeld. Deze tool zal onder andere rekening houden met het watergebruik en waterverbruik binnen uw bedrijf en de ligging ervan ten opzichte van (kwetsbare) waterbronnen. Finaal zal de tool een score opleveren die een maat is voor het risico dat uw bedrijf loopt bij waterschaarste.

Bent u van mening dat uw risico te hoog is en dat er maatregelen moeten worden genomen?


De tool helpt bedrijven om een passend actieplan uit te stippelen richting duurzaam waterverbruik en hij zal helpen om watergerelateerde risico’s te beperken. Hierbij wordt ingezet op alternatieve waterbronnen, monitoring en digitalisering. Ook de geldende wetgeving zal onder de loep worden genomen en indien nodig aan de kaak worden gesteld.



Smart WaterUse is een collectief interclusterproject dat wordt gesteund door VLAIO.

Het project wordt uitgevoerd door Flanders’ FOOD, De Blauwe Cluster, Watercircle.be, VITO, Vlakwa, Centexbel, Fevia en Universiteit Gent.

Voor meer informatie contacteer Charlotte Boeckaert.

Schrijf in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!