Het hoofddoel van het voorgestelde project is het mogelijk maken van de sluiting van de water- en nutriëntenkringlopen in zoetwateraquacultuur en glastuinbouw.
Concreet zullen de projectpartners werken aan het ontwikkelen van een set van maatregelen die de koppeling van de zuivere en met nutriënten verrijkte waterstromen van omegabaarskwekerij Aqua4C en tomatenbedrijf Tomato Masters toelaat. De mogelijkheid om het nutriëntenrijke proceswater uit de omegabaarskwekerij te hergebruiken als basis voor de voedingsoplossing in de tomatenteelt is in grote mate afhankelijk van de chemische samenstelling. De chemische en microbiële samenstelling van het viswater wordt in hoofdzaak bepaald door het gebruikte visvoer. Daarom speelt ook de producent van het omegabaarsvoer Lambers- Seghers een centrale rol in dit project. Enerso Holding zal de mogelijkheden voor waterkwaliteitsbewaking in de gesloten kringloop onderzoeken. PCG, VLAKWA, Innovatiesteunpunt en POM Oost-Vlaanderen zullen ondersteuning bieden bij het wegwerken van de hindernissen die de koppeling tussen de bedrijven in de weg staan.
Uitgevoerd in Vlaanderen door:
Bedrijfspartners: Aqua4C, Tomato Masters, Lambers-Seghers, Enerso Holding
Onderzoekspartners: Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt
Middenveld/overheid: POM Oost-Vlaanderen, Vlakwa, Innovatiesteunpunt, Boerenbond
Looptijd: sep 2015 – aug 2017
Meer info: Stijn Van Hoestenberghe (stijn@aqua4c.com)
Schrijf in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!