Nieuws

Consortia van bedrijven die op een duurzame manier (her)gebruik van water in de bedrijfsvoering opnemen, kunnen opnieuw een aanvraag voor subsidie...

Lees meer

Bij hevige regen spoelen nutriënten zoals stikstof (N) en fosfor (P) van de akkers naar de waterlopen. Ze komen in de waterloop terecht door...

Lees meer

Vlaanderen wordt de laatste jaren steeds meer geconfronteerd met de gevolgen van droogte. Om deze uitdaging structureel aan te pakken, heeft de...

Lees meer
Sponsors

City Blueprint Scan

De kortste weg naar een waterwijze stad!

Steden worden in toenemende mate geconfronteerd met extreme weersomstandigheden die aanpassingen vergen aan hun stedelijke watercycli.

Aanpassing is noodzakelijk, want de kosten van nietsdoen zijn bijzonder hoog. Met de City Blueprint scan krijgt men inzicht hoe veerkrachtig steden zijn en hoe slim en duurzaam zij omgaan met alle aspecten van hun waterbeleid.

Maar hoe kan een stad snel onderscheid maken tussen welke elementen van de watercyclus al duurzaam zijn, en waar juist aanpassing nodig is? Als antwoord op deze vraag ontwikkelde KWR,  het Nederlandse toegepaste wateronderzoeksinstituut, de City Blueprint: een praktische communicatieve tool die steden helpt om een passende weg uit te stippelen richting duurzaamheid.

De City Blueprint werkt met 25 indicatoren van de stedelijke waterketen, opgesplitst in zeven categorieën: waterkwaliteit, basale waterdiensten, afvalwaterbehandeling, infrastructuur, afval, klimaatadaptatie en governance.

City Blueprint Scan voor Vlaamse steden: Vlakwa en VITO


Het concept kent overduidelijk succes want ondertussen werd voor ruim 60 steden in meer dan 30 landen een City Blueprint berekend. Voor België ging de primeur naar de stad Kortrijk. Dat gebeurde in samenwerking met Vlakwa en VITO. Begin dit jaar bracht de Europese Commissie de Urban Water Atlas for Europe uit, waarin een overzicht van circa 45 steden te bekijken valt.

De kracht van City Blueprint
De kracht van de City Blueprint ligt in het feit dat steden met betrekkelijk weinig inspanning leren inzien hoe zij hun watercyclus services kunnen verbeteren. De ultieme ‘blauwe stad’ komt dankzij deze tool binnen handbereik door het combineren, actief delen en toepassen van best practices.

    • Quickscan
      De City Blueprint is een quickscan: het onthult in één oogopslag de sterke en zwakke punten van de stad. De tool dient mogelijk als de bepalende eerste stap in een strategische langetermijnplanning om steden duurzaam en waterbewust te maken.
    • Interactieve tool
      De City Blueprint is een eenvoudig te begrijpen interactieve tool die dient voor strategische besluitvorming. De daadwerkelijke beoordeling vindt plaats in samenspraak met bepalende water partners, wat leidt tot de definitie van prioriteiten en het vergemakkelijken van publieksparticipatie in het proces van verduurzaming. Dit garandeert de uitkomst in bruikbare acceptabele resultaten en snelle toegang tot expertise.
    • Platform voor uitwisseling tussen steden
      De City Blueprint biedt steden ook een platform om ervaringen en goede praktijken te delen, immers veel steden staan voor vergelijkbare uitdagingen. Op deze manier kunnen stedennetwerken een grote bijdrage leveren aan de globale uitdagingen op het gebied van water, afval en klimaatadaptatie.



Schrijf in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!