Download de overzichtskaart hier
Begin 2017 startte Vlakwa samen met zijn partners een initiatief dat alle gemeenten in Vlaanderen ondersteuning biedt bij het terugdringen van hun waterverbruik.
Het uitgangspunt: door een grondige audit op basis van een checklist en een reeks eenvoudige ingrepen kan tot 30% op het huidige waterverbruik bespaard worden. Een goede zaak voor de gemeentelijke begroting én een goede stap in de richting van duurzaam waterverbruik in Vlaanderen.
Een succesvol proefproject dat in 2016 plaatsvond bij de gemeenten Harelbeke, Hooglede, Ledegem, Menen en Poperinge bewijst het nut van een wateraudit.
Met zeer laagdrempelige ingrepen konden deze gemeenten tot 30% water op hun waterverbruik sparen. Dit betekent voor de centrumsteden zo’n 105.000 tot 120.000 € per jaar besparing op de drinkwaterfactuur, in kleinere steden en gemeenten een besparing van 6.000 tot 21.000 €.
Checklist
De checklist met inventarisblad die aan de basis van de audit ligt, kwam tot stand door een samenwerking van Vlakwa met de Provincie West-Vlaanderen en de betrokken gemeenten. Dankzij de uitwisseling van informatie, meetgegevens en rondgangen op diverse sites ontstond een checklist die op een snelle manier een inventarisatie maakt van alle waterpunten in de gemeentelijke gebouwen. Tegelijk biedt de checklist kans om een aantal kleine defecten of onregelmatigheden op te sporen. Daarnaast geeft de checklist tal van bruikbare tips of aandachtspunten per type waterverbruik.
Opleiding
Om de wateraudit professioneel uit te voeren, werd een opleiding voor het technisch personeel van de gemeenten uitgewerkt.
Dat gebeurt in samenwerking met het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (WTCB), de VDAB en Syntra. Ondertussen vonden in het najaar opleidingen plaats in de provincies West- en Oost-Vlaanderen. In december start een eerste reeks opleidingen in de provincie Limburg. In Antwerpen en Vlaams-Brabant zijn er opleidingen gepland voor het voorjaar. Volgend jaar start ook nog een opleidingsaanbod voor sanitair vaklui en wordt het beroepscompetentieprofiel voor “HVAC & Sanitair” aangepast, waarbij het aspect van rationeel waterbeheer uitdrukkelijk zal worden meegenomen.
De opleiding Rationeel Waterbeheer voor technisch gemeentepersoneel in de provincie Oost-Vlaanderen
Het traject start voor een gemeente meestal met een informatiesessie voor gemeentesecretarissen. Ondertussen namen reeds 81 gemeenten deel aan deze sessies. Hierbij werd aan de gemeentesecretarissen gevraagd om een enquête in te vullen over het belang van water en de huidige omgang met rationeel waterbruik in de eigen gemeente.
De resultaten hebben we verwerkt tot een algemeen overzicht die ons een interessante kijk biedt op het waterbewustzijn bij onze gemeenten. Klik hier.
Breed gedragen campagne met partners
Het project ‘Rationeel Waterbeheer voor Vlaamse Gemeenten’ is een initiatief van Vlakwa maar is enkel mogelijk door de ondersteuning van een hele reeks partners in Vlaanderen.
Voor de promotie van het project naar gemeenten wordt een beroep gedaan op de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten (VVSG), Vlinter (samenwerkingsverband voor Vlaamse Intercommunalen), de Vlaamse intercommunalen zelf, de provinciebesturen en AquaFlanders.
Voor de opleidingen voor technisch gemeentepersoneel wordt samengewerkt met de Provicinale Steunpunten Duurzaam Wonen en Bouwen, VDAB, Syntra, Constructiv en WTCB.
De promotie naar de bouwsector en de sanitaire vaklui specifiek wordt ondersteund door Confederatie Bouw ICS en Bouwunie.
Schrijf in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!