Nieuws

Consortia van bedrijven die op een duurzame manier (her)gebruik van water in de bedrijfsvoering opnemen, kunnen opnieuw een aanvraag voor subsidie...

Lees meer

Bij hevige regen spoelen nutriënten zoals stikstof (N) en fosfor (P) van de akkers naar de waterlopen. Ze komen in de waterloop terecht door...

Lees meer

Vlaanderen wordt de laatste jaren steeds meer geconfronteerd met de gevolgen van droogte. Om deze uitdaging structureel aan te pakken, heeft de...

Lees meer
Sponsors

Nieuwsbericht

Praktijkgids F2AGRI: slim omgaan met afvalwater

Het F2AGRI-project stond al meermaals in de spotlights. Wie had bij de eerste hersenkronkels in 2011 - toen het idee voor de eerste keer op tafel kwam - kunnen denken dat het zo brandend actueel zou zijn in 2020: gezuiverd afvalwater van een voedingsbedrijf ter beschikking stellen als irrigatiewater in de landbouw. Ondertussen levert Ardo voor het tweede jaar op rij irrigatiewater aan de coöperanten van INERO CV. Voor de eerste keer is het volledige 23 km leidingnetwerk operationeel.

Door de aanhoudende droogte werd reeds gretig gebruik gemaakt van het water. De pompen leverden tot op vandaag al 50.000 m³ water. Nu de productie bij Ardo opnieuw is opgestart, kan het bufferbekken opnieuw tot 150.000 m³ worden aangevuld.

Het project is een bron van inspiratie voor andere bedrijven. Getuige zijn de vele vragen die de projectpartners krijgen: aan welke kwaliteit moet het water voldoen? Welke vergunningen moeten worden aangevraagd? Welke prijs heeft het irrigatiewater?

De projectpartners hebben het volledige traject van het project in een beknopte praktijkgids gebundeld. Geïnteresseerden kunnen dit kleine boekje lezen om zich een idee te vormen van de belangrijkste stappen om een dergelijk project te realiseren. De praktijkgids kan u hier downloaden.

F2AGRI is gefinancierd binnen het Interreg V programma Vlaanderen-Nederland, het grensoverschrijdend samenwerkingsprogramma met financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

Heeft u vragen of wilt u een soortgelijk project opstarten? Contacteer Charlotte Boeckaert

Schrijf in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!