Nieuws

Consortia van bedrijven die op een duurzame manier (her)gebruik van water in de bedrijfsvoering opnemen, kunnen opnieuw een aanvraag voor subsidie...

Lees meer

Bij hevige regen spoelen nutriënten zoals stikstof (N) en fosfor (P) van de akkers naar de waterlopen. Ze komen in de waterloop terecht door...

Lees meer

Vlaanderen wordt de laatste jaren steeds meer geconfronteerd met de gevolgen van droogte. Om deze uitdaging structureel aan te pakken, heeft de...

Lees meer
Sponsors

FRESH4Cs

Alternatieve waterbronnen voor kustgebieden

 

In januari 2019 ging het Interreg 2Seas project FRESH4Cs van start. In dit project demonstreren 10 partners uit Vlaanderen, Zeeland en Engeland alternatieve waterbronnen voor hun kustgebieden. Zo wil het project bijdragen aan het robuust maken van het watersysteem en zorgt het voor een grotere zekerheid in waterbeschikbaarheid voor alle gebruikers, ook tijdens droge zomers. 

 

Het project wordt geleid door Vlakwa/VITO, en in Vlaanderen zijn ook de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) en de watermaatschappij IWVA partners.

 Het project zal vijf democases opzetten. Het gaat daarbij om locaties waar verschillende technologieën toegepast zullen worden:

ondergrondse wateropslag met actieve of passieve infiltratie (in Vlaanderen, Engeland en Zeeland), 

op de natuur gebaseerde oplossingen (nature based solutions) om gezuiverd afvalwater (effluent) te behandelen en zo meer water voor eindgebruikers te hebben (in Vlaanderen),

geavanceerd water management met water transfer en buffering (Engeland).

Ook zal het project een voorbereidende studie doen naar het inzetten van alternatieve zoetwaterbronnen in de Braakmanregio (Zeeland). 

Naast het technologische luik zal er ook gewerkt worden rond niet technologische zaken zoals beleid en ‘community acceptance’.

Dit project is gesubsidieerd door het Interreg 2 Zeeën-Programma 2014-2020, gecofinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

Meer info over Fresh4Cs? Bezoek de projectwebsite of neem contact met Bastiaan Notebaert 

Schrijf in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!