Op vrijdag 15 november werd het Deutsche Phosphor Plattform gelanceerd in Berlijn. Tijdens het event werd tevens een Memorandum of Understanding ondertekend tussen het Vlaams, het Nederlands en het Duits Nutriëntenplatform met als ambitie om binnen twee jaar minimaal 3 succesvolle grensoverschrijdende business cases op te zetten rond fosforrecuperatie.
Het Duits nutriëntenplatform zal naar analogie met het Vlaams en het Nederlands nutriëntenplatform werken aan het sluiten van de nutriëntenkringloop, met in het bijzonder aandacht voor het nutriënt fosfor, als essentiële grondstof voor de productie van landbouwgewassen. Bedrijven en kennisinstellingen uit de watersector, de landbouw en de afvalindustrie bundelen samen met de Duitse overheid hun krachten om een markt te creëren voor gerecycled fosfaat.
Nutriënten, zoals stikstof, fosfor en kalium, zijn essentieel om de mondiale voedselvoorziening te garanderen. Rekening houdend met de groeiende wereldbevolking, veranderende voedingspatronen en een toenemende vraag naar biomaterialen (o.a. biobrandstoffen) neemt de vraag naar nutriënten toe. De toenemende vraag veroorzaakt evenwel een druk op de beschikbaarheid en de kostprijs. Dit probleem stelt zich in het bijzonder voor fosfor. De voorraad fosforerts is beperkt en bevindt zich in slecht een beperkt aantal landen (vooral VS, China en Marokko). Vlaanderen en Europa beschikken nauwelijks over fosforerts en zijn dus erg afhankelijk van import uit het buitenland, waardoor geopolitieke verhoudingen en sterk schommelende grondstofprijzen een onzeker langetermijnperspectief bieden.
De verschillende nutriëntenplatformen zijn er op gericht om samen met de verschillende actoren in de nutriëntenketen de condities te creëren voor economisch rendabele business cases rond nutriëntenrecuperatie. Vaak zijn de business cases evenwel niet gebonden aan de grenzen van een regio of een land, maar zijn deze gebaseerd op grensoverschrijdende waardenketens.
Dirk Halet (Coördinator Vlaams Nutriëntenplatform): “Met de ondertekening van het Memorandum of Understanding engageren de drie platformen zich om nauw samen te werken met als ambitie om binnen twee jaar minimaal 3 succesvolle grensoverschrijdende business cases op te zetten. Deze aanpak past binnen de slimme specialisatiestrategie van Vlaanderen. Het betekent dat dat degenen met de beste troeven om een uitdaging aan te pakken, dit doen over de grenzen heen en in nauwe samenwerking. Tevens geeft deze mee invulling aan de doelstelling van het Nieuw Industrieel Beleid om bestaande industriële activiteiten te vernieuwen en om bijkomende industriële activiteiten te ontwikkelen alsook aan het Vlaams Materialenprogramma om te komen tot een duurzaam materialenbeheer binnen een groene kringloopeconomie.
Voor meer informatie: Dirk Halet (dh@vlakwa.be / 056 24 12 61).
Schrijf in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!