Nieuws

Consortia van bedrijven die op een duurzame manier (her)gebruik van water in de bedrijfsvoering opnemen, kunnen opnieuw een aanvraag voor subsidie...

Lees meer

Bij hevige regen spoelen nutriënten zoals stikstof (N) en fosfor (P) van de akkers naar de waterlopen. Ze komen in de waterloop terecht door...

Lees meer

Vlaanderen wordt de laatste jaren steeds meer geconfronteerd met de gevolgen van droogte. Om deze uitdaging structureel aan te pakken, heeft de...

Lees meer
Sponsors

Nieuwsbericht

Sluiten van de nutriëntenkringloop als basis voor duurzame bio-economie

Nutriënten zijn essentiële grondstoffen voor onze bio-economie

Nutriënten zijn essentiële grondstoffen voor onze bio-economie. Willen we onze bio-economie in Vlaanderen behouden en verder uitbouwen dan moeten we op een intelligente manier omspringen met nutriënten. Deze stelling van het Vlaams Nutriëntenplatform wordt nu ook onderschreven door de adviesorganen SERV en MINA.

Op 21 februari hebben de Strategische Adviesraad voor Landbouw en Visserij (SERV) en de Milieu- en Natuurraad van Vlaanderen (MINA) een gemeenschappelijk advies uitgebracht over het duurzaam gebruik van biomassa in een bio-economie.  Binnen dit advies wordt gesteld dat indien Vlaanderen wil evolueren naar een duurzame bio-economie er eerst en vooral nood is aan een duurzame landbouw, bosbouw, aquacultuur en visserij, die basis vormt voor de aanlevering van biomassa. Belangrijke aandachtspunten in dit verband zijn:

  • zorgen dat voldoende organische stof achterblijft of terugkeert naar de bodem, daar dit essentieel is in het licht van bodemvruchtbaarheid en bijgevolg duurzame biomassaproductie. In dat verband vragen de Raden dat bij het uitwerken van het beleid zou onderzocht worden in welke mate het achterlaten van oogstresten en het bevorderen van de afzet van compost optimaal kunnen bijdragen tot het op peil houden van een goede bodemvruchtbaarheid. 
  • het sluiten van nutriëntenkringlopen

Dit advies wordt nu meegenomen bij de uitwerking van de “Bio-economie strategie voor Vlaanderen” dat wordt opgesteld door de interdepartementale werkgroep bio-economie. Eén van de actiepunten  betreft: “Valoriseren van nutriënten uit reststromen en de vermarkting van gerecupereerde nutriënten en organische koolstof faciliteren door bedrijven”.

Op het stakeholderoverleg van 19/04/2013 werd vanuit het Vlaams Nutriëntenplatform de aandacht gevestigd op het feit dat:

  • meer financiële middelen gewenst zijn voor de uitvoering van demonstratie- disseminatieprojecten
  • de overheid via innovatieve aanbestedingen de markt voor gerecupereerde nutriënten kan aanzwengelen (lancering oproep vanuit het Vlaams kenniscentrum inzake innovatief aanbesteden).

Het advies van SERV en MINA kunt u hier vinden:

Schrijf in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!