Nieuws

Consortia van bedrijven die op een duurzame manier (her)gebruik van water in de bedrijfsvoering opnemen, kunnen opnieuw een aanvraag voor subsidie...

Lees meer

Bij hevige regen spoelen nutriënten zoals stikstof (N) en fosfor (P) van de akkers naar de waterlopen. Ze komen in de waterloop terecht door...

Lees meer

Vlaanderen wordt de laatste jaren steeds meer geconfronteerd met de gevolgen van droogte. Om deze uitdaging structureel aan te pakken, heeft de...

Lees meer
Sponsors

Nieuwsbericht

Laat gratis het alginaatgehalte in uw spuislib bepalen

Onlangs ging  aan de Karel de Grote-Hogeschool het Projectmatig Wetenschappelijk Onderzoek (PWO-) project ‘Valorisatie van slib uit de afvalwaterzuivering via extractie van alginaten’ van start.

Slib bevat verschillende soorten intra- en extracellulaire biopolymeren waaronder ook alginaatachtige exopolysacchariden of alginaten genoemd. Wanneer de alginaten uit het slib geëxtraheerd worden, wordt een gelvormend polymeer bekomen dat verschillende interessante toepassingen heeft (oa binnen papier- en textielindustrie, bouwsector).

In de meeste afvalwaterzuiveringsinstallaties wordt gebruik gemaakt van actief slib. Na de waterbehandeling wordt het  slib van het behandelde water afgescheiden, waarna een deel van het slib wordt gerecycleerd (gaat terug naar de beluchtingstank), een ander deel (het spuislib) wordt verwijderd.

Binnen het project wil het projectteam spuislib verzamelen uit verschillende sectoren in Vlaanderen om de variatie van het alginaatgehalte in kaart te kunnen brengen.

Bedrijven die (gratis) het alginaatgehalte in hun spuislib wensen te laten bepalen kunnen contact opnemen met Maarten Bartels  (maarten.bartels@kdg.be).

Inhoudelijke projectinformatie via Jeroen Geuens  (Jeroen.Geuens@KdG.be)

Schrijf in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!