Nieuws

Consortia van bedrijven die op een duurzame manier (her)gebruik van water in de bedrijfsvoering opnemen, kunnen opnieuw een aanvraag voor subsidie...

Lees meer

Bij hevige regen spoelen nutriënten zoals stikstof (N) en fosfor (P) van de akkers naar de waterlopen. Ze komen in de waterloop terecht door...

Lees meer

Vlaanderen wordt de laatste jaren steeds meer geconfronteerd met de gevolgen van droogte. Om deze uitdaging structureel aan te pakken, heeft de...

Lees meer
Sponsors

Nieuwsbericht

Restaurant Gust’Eaux schenkt volledig lokaal geproduceerd drinkwater

Sinds 11 oktober krijgen bezoekers van het Kuurnse restaurant Gust’Eaux niet alleen het traditionele mineraalwater voorgeschoteld, maar kunnen ze ook opteren voor het huiseigen Lab’O. Huiseigen, dat is hier letterlijk te nemen: het drinkwater wordt volledig lokaal geproduceerd uit zowel grijs als zwart afvalwater van het restaurant. Een primeur.

Drinken we straks water uit het toilet?

Acteur Koen De Bouw mocht het project op donderdag 10 oktober, samen met zaakvoerder Stijn Maes en projectpartners BOSAQ, Tuincreatie Wouter Igodt, Vlakwa en Universiteit Gent, voorstellen aan pers en prominenten. Zij kregen te horen hoe toilet- en ander afvalwater dankzij hoogtechnologische innovatie opgewerkt kan worden tot lekker en kwalitatief drinkwater. 

Zuiveringsproces

Het zuiveringsproces verloopt in verschillende stappen. Na een passage in de vetafscheider (grijs afvalwater uit de keuken) of septische put (zwart afvalwater uit de toiletten) wordt het naar een ECOZ® percolatieveld gestuurd. Daar zorgen planten, biomassa en substraat voor de verdere afbraak en verwijdering van polluenten zoals CZV en ammonium. Het water dat dan in de bezinkput terechtkomt, is reeds geschikt voor laagwaardige toepassingen.

Om drinkwaterkwaliteit te behalen, wordt het water vervolgens door het modulair drinkwaterzuiveringssysteem SolarAQ gestuurd. Het bedrijf BOSAQ heeft een batterij van technologieën aan elkaar gekoppeld om op elk moment drinkwater te kunnen garanderen, met 5 barrières, die elk apart reeds drinkwaterkwaliteit aanleveren, in serie. De installatie bestaat uit een initiële voorfiltratie met een mechanische ontharder, actief kool, ultrafiltratie, omgekeerde osmose, LED-UV en een ionenwisselaar met mineraalfilter. Deze setup garandeert in 100% van de gevallen hoogkwalitatief en stabiel drinkwater. Het bedrijf ontving voor de verkoop van Lab'O dan ook een vergunning onder ambulante handel voor drie maanden. 

Primeur

Het project is niet alleen een primeur in Vlaanderen, maar geldt ook op Europees en zelfs mondiaal niveau als baanbrekend. Een opsteker voor alle betrokken partijen, die hiermee het belang van lokaal water(her)gebruik en circulaire toepassingen van onze grondstoffen in de verf willen zetten. Voor zaakvoerder Stijn Maes is de lokale waterzuivering in ieder geval meer dan enkel een oplossing voor het ontbreken van een aansluiting op een RWZI; het is een kans. 

Bekijk zeker ook het videoverslag van VRT NWS!

OVER I-QUA

Dit project werd gerealiseerd in het kader van het Interreg Vlaanderen-Nederland demonstratieproject I-Qua, en ondersteund door de Provincie West-Vlaanderen.

Voor meer informatie kan u terecht bij Veerle Depuydt (vd@vlakwa.be)

Schrijf in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!