Bovendien stelt de waterzuiveringssector vast dat het onmogelijk is om alle actieve bestanddelen van geneesmiddelen te verwijderen uit het stedelijke afvalwater. Ook bestaat het risico dat residues van veterinaire geneesmiddelen via bemesting verspreid worden over de landbouwgronden.
De Europese Commissie gaat de problematiek daarom in kaart brengen. Dat moet leiden tot een definitieve regulering in de loop van 2018. Tevens wil men dit thema ook behandelen in de tweede stroomgebiedbeheerplannen van de Europese Kaderrichtlijn Water.
De farmasector van zijn kant waarschuwt dat een theoretische aanpak van deze risico’s geen oplossing zal brengen voor het probleem en betwist tegelijk het risico op bio-accumulatie van actieve bestanddelen. De sector pleit wel voor sensibiliseringscampagnes om de consument beter te laten omgaan met geneesmiddelen. Zo kan men vermijden dat ongebruikte restanten van medicijnen in de riolering terecht komen. In dat kader promoot men het ‘Eco-Pharmaco-Stewardship’ dat een meer holistische benadering op basis van productlevenscycli promoot.
Meer info lees je in deze presentatie.
De roadmap die de Europese commissie uittekende vind je hier.
Voor meer informatie, neem contact met Paul Campling.
Schrijf in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!