Nieuws

Consortia van bedrijven die op een duurzame manier (her)gebruik van water in de bedrijfsvoering opnemen, kunnen opnieuw een aanvraag voor subsidie...

Lees meer

Bij hevige regen spoelen nutriënten zoals stikstof (N) en fosfor (P) van de akkers naar de waterlopen. Ze komen in de waterloop terecht door...

Lees meer

Vlaanderen wordt de laatste jaren steeds meer geconfronteerd met de gevolgen van droogte. Om deze uitdaging structureel aan te pakken, heeft de...

Lees meer
Sponsors

Nieuwsbericht

Consultatieve mededeling over duurzaam gebruik van fosfor

De Europese commissie heeft een consultatieve mededeling uitgebracht om de aandacht te vestigen op duurzaam fosforgebruik en een debat op gang te brengen over de stand van zaken en de te overwegen maatregelen.

De Europese commissie heeft een consultatieve mededeling uitgebracht om de aandacht te vestigen op duurzaam fosforgebruik en een debat op gang te brengen over de stand van zaken en de te overwegen maatregelen. 

Aan de Europese stakeholders wordt gevraagd om tegen 1 december  2013 hun input te geven op een 10-tal vragen (zie onder). Vanuit de overheid is Sofie Bouteligier van OVAM aangeduid als trekker om het Vlaams/Belgische standpunt te coördineren. 

Willen we op Europees niveau beweging krijgen in dit dossier dan zal het belangrijk zijn om naast koplopers als Zweden, Denemarken, Duitsland, Nederland, België ook de Zuid- en Oost Europese landen te betrekken.

Meer informatie over de mededeling kunt u hier vinden. Een kort overzicht van de 11 strategische vragen hieronder:

Vraag en aanbod tot 2050 en daarna;

  • V1 – Bent u van oordeel dat de vraagstukken inzake voorzieningszekerheid voor de EU ten aanzien van de verdeling van fosfaatgesteente reden zijn voor bezorgdheid? Zo ja, wat moet er gebeuren om de producerende landen erbij te betrekken om deze vraagstukken aan te pakken?
  • V2 – Is het hier geschetste beeld van vraag en antwoord accuraat? Wat zou de EU kunnen doen om de beperking van de voorzieningsrisico's aan te moedigen via bijvoorbeeld de bevordering van duurzame mijnbouw of het gebruik van nieuwe mijnbouwtechnologieën?
  • V3 – Bent u van mening dat voldoende, transparante en betrouwbare informatie over vraag en aanbod van fosfaatgesteente en meststoffen op de wereldmarkt beschikbaar is? Zo nee, wat zou de beste manier zijn om transparantere en meer betrouwbare informatie op EU- en op wereldniveau te verkrijgen?

Milieueffecten in de gehele fosforkringloop;

  • V4 – Hoe moeten we het aan het fosforgebruik in de EU gekoppelde risico van bodemverontreiniging aanpakken?

Mogelijkheden voor en belemmeringen van efficiënter fosforgebruik;

  • V5 – Welke technologieën bieden de grootste kansen om duurzaam gebruik van fosfor te verbeteren? Welke kosten en voordelen brengen deze mee?
  • V6 – Welk verder onderzoek naar en welke verdere innovatie van duurzaam gebruik van fosfor moet de EU bevorderen?
  • V 7– Bent u van mening dat de beschikbare informatie over de efficiëntie van fosforgebruik en het gebruik van gerecyclede fosfor in de landbouw toereikend is? Indien niet, welke verdere statistische informatie zou er nodig kunnen zijn?
  • V8 – Hoe kan het Europees innovatiepartnerschap voor productiviteit en duurzaamheid in de landbouw helpen om duurzaam gebruik van fosfor te bevorderen?
  • V9 – Wat kunnen we doen om tot een beter beheer en een ruimere verwerking van mest te komen in gebieden waar een overschot bestaat en om het gebruik van verwerkte mest buiten deze gebieden te stimuleren?
  • V10 – Wat kunnen we doen om de terugwinning van fosfor uit voedselafval en ander biologisch afbreekbaar afval te verbeteren?
  • V11 – Moet een vorm van terugwinning van fosfor uit afvalwaterverwerking verplicht gesteld of gestimuleerd worden? Welke maatregelen kunnen we treffen om zuiveringsslib en biologisch afbreekbaar afval beter beschikbaar en aanvaardbaarder te maken voor de akkerbouw?

Schrijf in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!