Nieuws

Consortia van bedrijven die op een duurzame manier (her)gebruik van water in de bedrijfsvoering opnemen, kunnen opnieuw een aanvraag voor subsidie...

Lees meer

Bij hevige regen spoelen nutriënten zoals stikstof (N) en fosfor (P) van de akkers naar de waterlopen. Ze komen in de waterloop terecht door...

Lees meer

Vlaanderen wordt de laatste jaren steeds meer geconfronteerd met de gevolgen van droogte. Om deze uitdaging structureel aan te pakken, heeft de...

Lees meer
Sponsors

Nieuwsbericht

Franse gemeenten gaan voor 30% waterbesparing

Vlakwa heeft de opdracht gekregen van CASO (Communauté d'Agglomération de Saint-Omer/ Noord-Frankrijk) om een proefproject op te zetten rond rationeel waterbeheer in het gebouwenpatrimonium van haar 50 gemeenten. De opzet is om, naar analogie met het project opgezet naar de gemeenten in West-Vlaanderen, op korte termijn een waterbesparing van 30% te realiseren en op deze manier een bijdrage te leveren aan de uitdagingen waarmee de regio kampt.

Als gevolg van klimaatverandering en een toenemende concurrentie tussen verschillende watergebruikers (industrie, landbouw, watergebonden transport, steden, drinkwaterproductie, ecosystemen,k etc.) ontstaat er een toenemende druk op de beschikbare zoetwatervoorraden en bijgevolg en de maatschappelijke welvaart. Het is dan ook niet voor niets dat watercrisissen als belangrijkste risicofactor voor het komende decennium werd geïdentificeerd door het World Economic Forum in 2016.

Niet enkel op wereldschaal, maar ook in de regio van St-Omer in Noord-Frankrijk stelt zich deze uitdaging. In deze regio is de beschikbaarheid van water sinds meer dan een eeuw een succesfactor voor de industriële ontwikkeling. Door het overmatig aanspreken van deze grondwatervoorraden komt de beschikbaarheid van deze essentiële grondstof evenwel in het gedrang.

Om de welvaart binnen deze regio te garanderen is het belangrijk dat de verschillende gebruikers hun gedrag aanpassen: structureel verspilling vermijden, water sparen in tijden van overvloed en grondwatervoorraden beschermen.

Steden en gemeenten spelen hier een voorbeeldrol. Naar analogie met het project uitgevoerd in Vlaanderen rond “Rationeel watergebruik in het gebouwenpatrimonium van steden en gemeenten” wordt een gelijkaardig project uitgerold bij de gemeenten van de Communauté d’Agglomération de Saint-Omer (CASO) met als doelstelling een gedragsverandering te realiseren die op korte termijn resulteert in een waterbesparing van 30% in het gebouwenpatrimonium.

Ook in Vlaanderen wordt o.a. binnen de Taskforce Duurzaam Bouwen verder gewerkt om de succesvolle aanpak in West-Vlaanderen verder uit te rollen naar de rest van Vlaanderen met o.a. de organisatie van bijkomende opleidingen naar het technisch personeel van de steden en gemeenten en de sanitair installateurs in de loop van 2017.

Wordt u als gemeente graag betrokken in dit project, geef dit dan door aan Dirk Halet of Veerle Depuydt.

Hebt u interesse in de Noord-Franse markt? Contacteer Dirk Van der Stede.

Schrijf in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!