Nieuws

Consortia van bedrijven die op een duurzame manier (her)gebruik van water in de bedrijfsvoering opnemen, kunnen opnieuw een aanvraag voor subsidie...

Lees meer

Bij hevige regen spoelen nutriënten zoals stikstof (N) en fosfor (P) van de akkers naar de waterlopen. Ze komen in de waterloop terecht door...

Lees meer

Vlaanderen wordt de laatste jaren steeds meer geconfronteerd met de gevolgen van droogte. Om deze uitdaging structureel aan te pakken, heeft de...

Lees meer
Sponsors

Nieuwsbericht

Vlaamse (KMO-) bedrijven zetten in op INNOVATIE en DEMONSTRATIE

Donderdag 15 december vond bij wasserij St. Klara/ Klaratex de voorstelling van de nieuwe Open Callprojecten plaats. Een 15-tal bedrijven verspreid over Vlaanderen zetten het komende jaar in op innovatie en demonstratie. Gedurende een jaar zullen ze samen met Vlaamse kennisinstellingen hun innovatie op piloot- of volle schaal  uittesten. Deze projecten worden financieel via Vlakwa en VITO ondersteund.

HET SUBSIDIEKADER

Consortia van bedrijven krijgen via dit projectkader de kans om op laagdrempelige wijze duurzame technieken, materialen, concepten en/of systemen op vlak van WATER binnen de looptijd van één jaar te demonstreren. De bedrijven kunnen 66% steun ontvangen op een maximum projectbudget van 100.000€.
Elk consortium bevat minstens één aanbieder van een innovatieve duurzame vinding (technologie, product, concept en/of systeem) en één probleembezittend bedrijf. Ook heeft elk consortium één of meerdere kennispartners aangesteld die de demonstraties van nabij zullen opvolgen qua wetenschappelijke onderbouwing en toetsing op vlak van economische, ecologische en sociale parameters.

DE PROJECTEN

In de loop van 2017 zullen vier consortia een demonstratie uitvoeren. De betrokken eindgebruikers behoren tot verschillende sectoren oa groente- en voedingsverwerkende nijverheid, tankcleaning,  spiegelindustrie en wasserijsector.  Naast de sectoren zijn ook de onderwerpen heel uiteenlopend.
Deze gaan van waterhergebruik bij een middelgrote wasserij met behoud van een kwalitatief wasproces tot verwijdering van zware metalen uit het afvalwater bij een spiegelverwerkend bedrijf door het inzetten van een heel innovatieve technologie, waterhergebruik in kleine tot middelgrote voedingsbedrijven (oa groenteverwerkende en vleesverwerkende industrie) na vergaande zuivering van de afvalwaterstroom dit rekeninghoudende met de vereisten naar kwaliteit, analyses, risico-analyse en praktische implementatie tot het uittesten van een innovatieve analyser (online meting dmv algen) om aan procesbewaking/early warning bij kwaliteitsverslechtering te doen bij industriële lozingen.

NETWERKMOMENT

Het pers- en ondertekeningsmoment had naast de voorstelling van de projecten aan de pers en de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomsten ook als doel onderlinge netwerking en “kruisbestuiving van kennis” tussen de verschillende consortia te stimuleren.

Meer info: contacteer Veerle Depuydt

Schrijf in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!