Het doel van G-STIC is het bijeenbrengen van alle relevante stakeholders met kennis van technologie voor de ondersteuning van de debatten in diverse organen van de VN en andere internationale fora. Dit moet leiden tot het behalen van de klimaatdoelstellingen en een solide ondersteuning voor de implementatie van de SDG’s.
Wereldwijd wordt de watervoorziening en de waterkwaliteit bedreigd. Dat heeft een immense impact op de gezondheid van de lokale bevolkingen, maar ook het ecosysteem en de biodiversiteit. Tijdens G-STIC wordt zowel gekeken naar oplossingen uit de wereld van ‘Smart Water’ als innovatieve mogelijkheden op het vlak van afvalwaterzuivering.
Smart water
Nieuwe computermodellen en ‘Big Data’ oplossingen bieden kansen voor een preciezere monitoring, een betere voorspelling en het gedetailleerder in kaart brengen van de watersystemen.
Tijdens een keynote speech zal men een grondig overzicht brengen van de recentste ontwikkelingen op vlak van ICA (Instrumentation, Control & Automation). Het gaat daarbij over ‘in the cloud’ oplossingen, online handel van waterbesparende ingrepen, inventarisatie van waterdiensten en nieuwe platformen voor slim gegevensbeheer. Er worden daarbij ook concrete cases uit Marokko, Kenia, Ghana, de VS en India voorgesteld. Een tweede sessie toont de revolutie die momenteel gaande is bij het beheer van grote watervoorzieningssystemen met dank aan de nieuwste ontwikkelingen op vlak van remote sensing, databeheer en modellering. Deze nieuwe technologie biedt talrijke mogelijkheden in het voorkomen of oplossen van waterschaarste.
Van afvalwater tot ‘grondstofrijk’ water
De klassieke afvalwaterbehandeling dient niet langer de nieuw gestelde doelstellingen. Er zijn tal van innovatieve mogelijkheden om onze huidige afvalwaterbehandeling compleet te herdenken en te laten evolueren van een systeem dat de gezondheid en het milieu beschermt tot een concept dat ook zuiver water, hernieuwbare energie en op maat gemaakte meststoffen biedt.
De technologie om dit waar te maken staat klaar. De meest tot de verbeelding sprekende voorbeelden zijn direct drinkbaar gezuiverd water, nutsvoorzieningen met een positieve energie- en CO2-balans en meststofproductie uit grondstofrijk water. Recente pilootprojecten en demonstratoren tonen dat er een groot potentieel is om die toekomst radicaal anders te maken.
Tijdens een eerste sessie op G-STIC komen de meest innovatieve wetenschappelijke ontwikkelingen op dit vlak aan bod en toont men de radicale omslag die mogelijk is voor onze stedelijke afvalwatersystemen. Een tweede sessie focust op de mogelijkheden van gedecentraliseerde systemen in ontwikkelingslanden. Daarbij kijkt men naar de mogelijkheid om afvalwater te hergebruiken voor landbouwirrigatie, de productie van lokale bio-energie en het potentieel van ‘biosolids’: de vaste componenten in het gezuiverde afvalwaterslib.
Meer info: www.gstic.org
Schrijf in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!