Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege is verheugd over het binnenhalen van het prestigieus congres: “Vlaanderen heeft met een ambitieus bodemsaneringsbeleid een koppositie verworven in de aanpak van bodemverontreiniging. Parallel met het beleid ontwikkelde zich in Vlaanderen een sterke private bodemsector die qua expertise zijn gelijke niet kent. Twee ijzersterke troeven die er voor gezorgd hebben dat we dit toonaangevende congres naar Antwerpen hebben kunnen halen.”
Expertise bij overheid en private sector
Na de invoering van het bodemsaneringsdecreet in 1996 stelde Vlaanderen zich tot doel om in een periode van 40 jaar de sanering van alle historisch verontreinigde gronden te starten. In 2018 zit Vlaanderen op schema. Alle bodemonderzoeken op de historische risicogronden worden uitgevoerd tegen 2028, de saneringen gestart tegen 2036.
Een gezonde (water)bodem is een noodzakelijke voorwaarde om belangrijke functies zoals wonen, werken en ontspannen te garanderen. Bodembescherming en -sanering zijn ook noodzakelijke randvoorwaarden om een circulaire economie mogelijk te maken. Dat blijkt bijvoorbeeld in Antwerpen op de Blue Gate-site waar bodemsanering de weg vrij maakt voor een ecologisch bedrijventerrein.
Ook de bodemsaneringssector kon zich in Vlaanderen sindsdien sterk ontwikkelen, zowel bij de bodemdeskundigen, de saneringsaannemers, de milieuadvocaten als de milieulaboratoria en de leveranciers van specifieke producten en apparatuur. De sector heeft in deze periode vanuit zijn thuismarkt een unieke expertise opgebouwd. Die expertise wordt ook in het buitenland erg gewaardeerd.
De sector wordt betrokken in de ondersteuning en uitvoering van complexe bodemsaneringen in Europa, het Midden-Oosten, Canada, China, … Vele opdrachten kunnen worden beschouwd als toonaangevende prestigeprojecten, zoals bijvoorbeeld de sanering van de Olympische site in Londen.
Schrijf in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!