Nieuws

Consortia van bedrijven die op een duurzame manier (her)gebruik van water in de bedrijfsvoering opnemen, kunnen opnieuw een aanvraag voor subsidie...

Lees meer

Bij hevige regen spoelen nutriënten zoals stikstof (N) en fosfor (P) van de akkers naar de waterlopen. Ze komen in de waterloop terecht door...

Lees meer

Vlaanderen wordt de laatste jaren steeds meer geconfronteerd met de gevolgen van droogte. Om deze uitdaging structureel aan te pakken, heeft de...

Lees meer
Sponsors

Nieuwsbericht

Vlaanderen zet in op de recuperatie van nutriënten en organische koolstof

In het kader van het Vlaams Materialenprogramma werden 45 acties gedefinieerd waarin Vlaanderen op korte termijn grote stappen vooruit wil zetten. De valorisatie van nutriënten en organische koolstof uit reststromen is één van deze concrete acties.

Vlaanderen heeft de ambitie om tegen 2020 uit te munten als een economisch innovative, duurzame en sociaal warme samenleving. Een van de speerpunten hierbinnen is duurzaam omgaan met materialen. Om daartoe te komen werd, op initiatief van OVAM, het Vlaams Materialenprogramma opgesteld (www.vlaamsmaterialenprogramma.be).

De domeinen waarop wordt gefocust zijn deze waar Vlaanderen vandaag reeds sterk staat of op korte termijn sterk kan groeien. In het actieplan werden voor deze domeinen concrete acties geformuleerd (45 in totaal). Specifiek rond de thematiek van de nutriënten werd de volgende actie opgenomen:

Actie32: “Valorisatie van nutriënten uit reststromen en vermarkting van gerecupereerde nutriënten en organische koolstof faciliteren”.

Op het stakeholderoverleg van 9 november 2012 werd dit actiepunt verder verfijnd. Finaal werden voor bovenstaande actie volgende doelstellingen vastgelegd:

  •  In kaart brengen van de vraagzijde voor gerecupereerde nutriënten (Q4, 2012).
  •  Het bepalen van en realistische kwantitatieve doelstelling inzake recuperatie van nutriënten uit organische matrices (Q2, 2013).
  •  Opstellen van een actieplan voor de betere vermarkting van gerecupereerde nutriënten en organische koolstof (Q4, 2013).
  •   Realiseren van demonstratieprojecten inzake nutriëntenrecuperatie (Q4, 2014).
  •  Faciliteren/stimuleren van nutriëntenrecuperatie in Vlaanderen(Q1,2015).

Voor de uitvoering van bovenstaand stappenplan wordt beroep gedaan op het Vlaams nutriëntenplatform. Wenst u op de hoogte te blijven of betrokken te worden bij de werkzaamheden van het platform, neem dan contact op met Dirk Halet (dh@vlakwa.be).

 

 

 

 

Schrijf in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!