Nieuws

Consortia van bedrijven die op een duurzame manier (her)gebruik van water in de bedrijfsvoering opnemen, kunnen opnieuw een aanvraag voor subsidie...

Lees meer

Bij hevige regen spoelen nutriënten zoals stikstof (N) en fosfor (P) van de akkers naar de waterlopen. Ze komen in de waterloop terecht door...

Lees meer

Vlaanderen wordt de laatste jaren steeds meer geconfronteerd met de gevolgen van droogte. Om deze uitdaging structureel aan te pakken, heeft de...

Lees meer
Sponsors

Nieuwsbericht

De Farm to Fork Strategy wil impact op water verkleinen

Op 20 mei 2020 heeft de Europese Commissie haar Farm to Fork Strategy gepubliceerd. Deze strategie maakt integraal deel uit van de Europese Green Deal, de nieuwe groeistrategie voor Europa. Om ons voedselsysteem robuuster te maken worden o.a. kwantitatieve doelstellingen voorgesteld in het terugdringen van pesticiden, nutriënten en antibiotica en in het verhogen van het aandeel biologische landbouw.

Hoewel de voedselvoorziening in Europa in het algemeen toereikend is, heeft COVID-19 belangrijke zwakheden blootgelegd, zoals logistieke problemen in de toeleveringsketens, tekorten aan arbeidskrachten, het verlies van bepaalde markten en veranderingen in het koopgedrag van de consument. Daarnaast wordt de voedselvoorzieningsketen elk jaar met toenemende bedreigingen geconfronteerd, in de vorm van herhaaldelijke perioden van droogte, overstromingen, bosbranden, verlies aan biodiversiteit en nieuwe plaagorganismen.

Het opzet van de strategie is een robuust en veerkrachtig voedselsysteem dat onder alle omstandigheden kan functioneren en burgers toegang verleent tot een voldoende aanbod van betaalbaar voedsel.

Een greep uit de initiatieven die zullen worden opgezet met een niet onbelangrijke impact op water:

  • Uitrollen van een nieuw groen businessmodel voor de landbouwers via het vastleggen van koolstof in de grond (EU-initiatief rond koolstoflandbouw)
  • Verder inzetten op biogasproductie binnen landbouwbedrijven waarbij ook andere bronnen kunnen worden ingezet: reststromen uit de levensmiddelen- en drankenindustrie, rioolwater, huishoudelijk afval, …
  • 50% minder gebruik van chemische pesticiden (en in het bijzonder gevaarlijke pesticiden) tegen 2030
  • 20% minder meststoffen tegen 2030
  • 50% minder gebruik van antimicrobiële stoffen binnen de veeteelt en in de aquacultuur tegen 2030
  • Ten minste 25% van het landbouwareaal van de EU voor biologische landbouw en een aanzienlijke groei in de biologische aquacultuur
  • Gerichte steun voor de algenindustrie als belangrijke bron voor alternatieve eiwitten

De volledige Farm to fork strategie kan u hier raadplegen. Deze strategie is tevens nauw gelinkt met de recent gepubliceerde biodiversiteitsstrategie – klik hier

Schrijf in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!