In opdracht van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) werden metingen gedaan naar de aanwezigheid van schadelijke stoffen – onder meer kwik, dioxines, pesticiden en vlamvertragende stoffen – in baars en paling in elf rivieren en kanalen in Vlaanderen. Het onderzoek werd uitgevoerd door het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) in samenwerking met de Universiteit Antwerpen (klik hier voor het rapport).
Een algemene conclusie is dat de kwikvervuiling overal groot is; vooral in de Demer, de Dijle en de Dender is deze vervuiling problematisch. Voor fluorhoudende stoffen is het kanaal Gent-Terneuzen er dan weer het slechtst aan toe. De Bovenschelde ten slotte, kent een hoge vervuiling door vlamvertragers.
Het uitbaggeren en verwijderen van vervuild slib uit onze waterlopen is een mogelijkheid, maar ook een heel dure oplossing om het leefmilieu te herstellen.
Dit thema werd behandeld in de commissie leefmilieu van het Vlaams Parlement.
Er werd gedebatteerd over volgende thema’s:
• Het verwijderen van vervuild slib en de kostprijs van deze projecten. Zo werd de voorbije tien jaar gemiddeld 140.000 kubieke meter slib per jaar verwijderd uit de onbevaarbare waterlopen. De gemiddelde kostprijs bedraagt 30 euro per kubieke meter slib. Bij een sterke verontreiniging loopt de kostprijs veelal op tot hoger dan 50 euro per kubieke meter.
• De prioritering van de te ruimen waterbodems
• Alternatieve methodes om de waterbodems te saneren en op deze manier de kosten te drukken
Indien u expertise in huis hebt of onderzoek uitvoert rond alternatieve saneringsmethoden van waterbodems dan vernemen we dit graag. Vlakwa brengt de aanwezige expertise in kaart en dit in het kader van eventuele toekomstige (demonstratie)projecten rond dit thema.
Schrijf in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!