Pavitra Ganga is een EU-India Research and Innovation-project gefinancierd door de Europese Commissie (H2020) en de Indische regering (DBT) dat vier jaar zal duren. Het project wordt gecoördineerd door VITO, met 13 andere partners uit heel Europa en India, waaronder Aquafin NV.
Prof. T.R. Sreekrishnan van IIT Delhi heette de deelnemers welkom en vervolgens presenteerde de heer Anshuman van TERI de achtergrond van het Pavitra Ganga-project. Keynote speaker was Shri U. P. Singh, secretaris van de afdeling Water Resources van het Ministry of Jal Shakti, River Development en Ganga Rejuvenation. Hij deelde zijn ervaringen in de watersector. De secretaris benadrukte dat rivierreiniging een continu proces is en dat hij uitkijkt naar het project als onderdeel van de oplossing voor het schoonmaken van de Ganges. Vervolgens lanceerde hij de Pavitra Ganga-website.
Shri D. P. Mathuria, uitvoerend directeur (technisch) van de National Mission for Clean Ganga (NMCG), Ministry of Jal Shakti verklaarde dat de NMCG nog partners zoekt om aan de Ganga-rivier te werken. Er is bijzondere interesse in projecten die ook technisch-economisch haalbaar zijn.
Mevrouw Tania Friederichs, hoofd van de Reserarch- and Innovation Counsellar en adviseur van de EU-delegatie in India, gaf aan dat ze uitkijkt naar het vergroten van de impact van het gefinancierd onderzoek. De belangrijkste verwachting is dat het onderzoek een probleem via een holistische benadering kan oplossen en terwijl het tegelijkertijd in dezelfde lijn moet liggen met andere, door H2020 gefinancierde projecten.
Na de lancering overlegden de Pavitra Ganga-partners drie dagen waarin de eerste resultaten onder de loep werden gelegd en de activiteiten voor het volgend jaar werden besproken.
Over Pavitra Ganga
Het doel van Pavitra Ganga is het definiëren van innovatieve, kosteneffectieve en energiezuinige oplossingen voor de behandeling van (ongereguleerde) afvoeren. Door verbetering van de bestaande zuiveringsinstallaties en decentrale rioolwaterzuivering voor stedelijke en voorstedelijke omgevingen, zullen we profiteren van de economische en ontwikkelingskansen van waterhergebruik en terugwinning van hulpbronnen in het kader van de circulaire economie.
Schrijf in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!