Nieuws

Consortia van bedrijven die op een duurzame manier (her)gebruik van water in de bedrijfsvoering opnemen, kunnen opnieuw een aanvraag voor subsidie...

Lees meer

Bij hevige regen spoelen nutriënten zoals stikstof (N) en fosfor (P) van de akkers naar de waterlopen. Ze komen in de waterloop terecht door...

Lees meer

Vlaanderen wordt de laatste jaren steeds meer geconfronteerd met de gevolgen van droogte. Om deze uitdaging structureel aan te pakken, heeft de...

Lees meer
Sponsors

Nieuwsbericht

Provincie West-Vlaanderen en VLAKWA behalen podiumplaats bij de Belgische Energie-en Milieuprijs 2016

Veerle Depuydt (Vlakwa), Gedeputeerde Bart Naeyaert, Marie De Winter en Evelien Anthierens van provinciebestuur West-Vlaanderen en Dirk Van der Stede (Vlakwa).


Donderdag 2 juni vond de prijsuitreiking van de Belgische Energie-en Milieuprijs 2016 in Tour en Taxis te Brussel plaats, in aanwezigheid van heel wat prominenten van de politieke, wetenschappelijke, economische en de verenigingswereld. De Provincie West-Vlaanderen en Vlakwa dienden het project ‘Rationeel waterbeheer bij steden en gemeenten’ in en werd genomineerd binnen de categorie ‘Openbare sector’.
Dit is een prijs die steden, gemeenten en openbare instellingen beloont, die zich onderscheiden op het vlak van bescherming van milieu en zuinig omspringen met energie en/of natuurlijke rijkdommen.
Infrabel, de Politiezone Ukkel en de Gemeente Flobecq waren de andere genomineerden. Infrabel mocht de prijs in ontvangst nemen voor hun windmolenpark Greensky. Dit windmolenpark is gelegen langs de hogesnelheidslijn Leuven-Luik en de E40. Van de productie van de 7 windturbines gaat ongeveer 2/3 van de groene energie rechtstreeks naar het Belgische spoornet. Greensky is een partnership tussen Electrabel, de Stad Sint-Truiden, de Brusselse Elektriciteitsintercommunale (IBE) en Infrabel.

De Belgische Energie- en Milieuprijs bestaat sinds 2006 en wordt georganiseerd met financiële steun van het Waalse Gewest, Brussels minister van Leefmilieu, Energie en Stadsvernieuwing, het PEFC-label, Wingas, alsook door meer dan 120 organisaties waarvan de International Polar Foundation en talrijke media partners deel uitmaken. Burgers, bedrijven, gemeenten, kennisinstellingen, scholen, jeugdcentra, enz. die een realisatie, een initiatief of een project op het gebied van milieubescherming of energiebesparing hebben gerealiseerd kunnen meedingen om een prijs te winnen.

30% waterbesparing bij 64 West-Vlaamse steden en gemeenten: ondersteuningsaanbod provincie en Vlakwa

Duurzaam en rationeel omgaan met water wordt alsmaar belangrijker. Waterbeschikbaarheid blijft een probleem, in Vlaanderen maar zeker ook in onze provincie.
Volgens een analyse van de OESO is Vlaanderen de 4de armste regio naar waterbeschikbaarheid.
1 op de 6 werknemers wordt trouwens tewerkgesteld binnen de 15 meest waterintensieve sectoren. Het is daarom van groot belang dat we in Vlaanderen ons gedrag verder wijzigen: structurele verspilling vermijden, water sparen in tijden van overvloed en grondwatervoorraden beschermen. Ook openbare besturen zoals provincie en gemeenten moeten hun verantwoordelijkheid opnemen.
In dit kader zetten de Provincie samen met Vlakwa en 5 West-Vlaamse steden en gemeenten nl. Harelbeke, Hooglede, Ledegem, Menen en Poperinge een proefproject op rond rationeel waterbeheer.
Uit het proefproject blijkt dat steden en gemeenten maar liefst 30% waterbesparing kunnen realiseren.
Heel wat waterbesparingen zijn te realiseren met vrij eenvoudige maatregelen zoals opvolging van verbruik en remediëren van lekken, doordacht bijvullen van regenwaterputten, regelmatig onderhoud van ontharders en andere automatische systemen, aanpassen van het spoelvolume van urinoirs en van de looptijd van automatische kranen enz. Dit kan meestal zonder grote investeringen.

De Provincie en VLAKWA staan nu klaar met een ondersteuningsaanbod. Opzet is om alle 64 West-Vlaamse gemeenten te mobiliseren en te ondersteunen om in te zetten op rationeel watergebruik in gemeentegebouwen en infrastructuur.
1. Er werd een checklist uitgewerkt waar gemeenten zelf mee aan de slag kunnen. De checklist geeft op een snelle manier een inventarisatie van alle waterpunten van het
gebouw en zorgt voor eerste detectie van defecten en onregelmatigheden. Verder geeft de checklist tal van bruikbare tips of aandachtspunten per type waterverbruiker.
2. Via de werking van Acasus (Provinciaal Steunpunt duurzaam bouwen en wonen) kunnen de West-Vlaamse gemeenten gratis een wateraudit aanvragen. De wateraudit is een rondgang op basis van de checklist, een verslag van deze rondgang wordt bezorgd aan de aanvrager.
3. Dit najaar wordt er een praktijkgerichte opleiding (gratis, halve dag) georganiseerd voor medewerkers van gemeentelijke technische diensten.
Een actieplan werd via Vlakwa uitgewerkt om de aanpak uit te rollen naar alle 64 West-Vlaamse en finaal alle 308 Vlaamse steden en gemeenten. Ook Europa lonkt…
Meer info via:
- website Provincie West-Vlaanderen: http://www.west-vlaanderen.be/kwaliteit/Leefomgeving/duurzaambouwen/gemeenten/Paginas/default.aspx
- website Vlakwa: http://www.vlakwa.be/initiatieven/steden-en-gemeenten/

Schrijf in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!