Nieuws

Consortia van bedrijven die op een duurzame manier (her)gebruik van water in de bedrijfsvoering opnemen, kunnen opnieuw een aanvraag voor subsidie...

Lees meer

Bij hevige regen spoelen nutriënten zoals stikstof (N) en fosfor (P) van de akkers naar de waterlopen. Ze komen in de waterloop terecht door...

Lees meer

Vlaanderen wordt de laatste jaren steeds meer geconfronteerd met de gevolgen van droogte. Om deze uitdaging structureel aan te pakken, heeft de...

Lees meer
Sponsors

Nieuwsbericht

Gewassen irrigeren met gezuiverd afvalwater

Wat is het effect van irrigatie met water van alternatieve waterbronnen op de opbrengst en de kwaliteit van gewassen tijdens de teelt en na de oogst? Onderzoeksinstituut Inagro heeft vorige zomer een irrigatieproef met verschillende types gezuiverd afvalwater opgezet voor de beregening van aardappel, spinazie en bloemkool.

Concreet werd gezuiverd afvalwater van Aquafin, van een groenteverwerkend bedrijf en van een aardappelverwerkend bedrijf uitgetest. Hiermee werd onderzocht welk effect deze alternatieve waterbronnen hebben op de opbrengst en kwaliteit van het gewas tijdens de teelt en na de oogst. In tijden van waterschaarste speelt immers niet enkel de beschikbaarheid van water een rol maar is ook de kwaliteit ervan belangrijk, zeker voor irrigatie.

Uit de eerste proefresultaten blijkt dat het beregenen met gezuiverd afvalwater geen opbrengst- of kwaliteitsvermindering teweegbrengt bij aardappelen en bloemkool. Bij bladgewassen zoals spinazie moet er aandacht zijn voor de geleidbaarheid van de alternatieve waterstromen. Die mag niet te hoog zijn om bladverbranding te vermijden.

Gedetailleerde proefresultaten zijn hier te consulteren in het thematisch nummer van Proeftuinnieuws.

Volgend seizoen worden de irrigatieproeven hernomen. Inagro wenst immers ook te onderzoeken welke de langetermijneffecten zijn van irrigatie met deze waterbronnen op de bodemkwaliteit.

Deze proeven worden uitgevoerd in het kader van het VLAIO LA-traject ‘Irrigatie 2.0: Wanneer waar welk water?’. Inagro coördineert het project en kan rekenen op de medewerking van het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO), de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) en Vlakwa. Het onderzoek wordt gefinancierd door het Agentschap Innoveren en Ondernemen en diverse co-financiers. Het project werd op 1 oktober 2018 opgestart en duurt vier jaar.

Meer info over het project.

Schrijf in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!