Concreet werd gezuiverd afvalwater van Aquafin, van een groenteverwerkend bedrijf en van een aardappelverwerkend bedrijf uitgetest. Hiermee werd onderzocht welk effect deze alternatieve waterbronnen hebben op de opbrengst en kwaliteit van het gewas tijdens de teelt en na de oogst. In tijden van waterschaarste speelt immers niet enkel de beschikbaarheid van water een rol maar is ook de kwaliteit ervan belangrijk, zeker voor irrigatie.
Uit de eerste proefresultaten blijkt dat het beregenen met gezuiverd afvalwater geen opbrengst- of kwaliteitsvermindering teweegbrengt bij aardappelen en bloemkool. Bij bladgewassen zoals spinazie moet er aandacht zijn voor de geleidbaarheid van de alternatieve waterstromen. Die mag niet te hoog zijn om bladverbranding te vermijden.
Gedetailleerde proefresultaten zijn hier te consulteren in het thematisch nummer van Proeftuinnieuws.
Volgend seizoen worden de irrigatieproeven hernomen. Inagro wenst immers ook te onderzoeken welke de langetermijneffecten zijn van irrigatie met deze waterbronnen op de bodemkwaliteit.
Deze proeven worden uitgevoerd in het kader van het VLAIO LA-traject ‘Irrigatie 2.0: Wanneer waar welk water?’. Inagro coördineert het project en kan rekenen op de medewerking van het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO), de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) en Vlakwa. Het onderzoek wordt gefinancierd door het Agentschap Innoveren en Ondernemen en diverse co-financiers. Het project werd op 1 oktober 2018 opgestart en duurt vier jaar.
Meer info over het project.
Schrijf in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!