Hoewel het duidelijk is dat de behandeling van ziekten en aandoeningen bij dieren en mensen afhangt van effectieve geneesmiddelen is er voldoende bewijs dat er actie nodig is om het risico van geneesmiddelen in het milieu te verminderen. Zeker gezien de milieuconcentraties waarschijnlijk nog zullen toenemen naarmate de bevolking ouder wordt en groeit.
Hoe komen ze in ons milieu?
De Europese Commissie onderzocht hoe farmaceutische stoffen in ons milieu terechtkomen:
• De lozing van effluent afkomstig van rioolwaterzuiveringsinstallaties (zowel uitgescheiden geneesmiddelen als ongebruikte geneesmiddelen). Op basis van de grote Vlakwa waterenquête kwam alvast naar voor dat er nog onduidelijkheid bestaat over wat er met ongebruikte medicijnresten moet gedaan worden.
• Het uitrijden van dierlijke mest
• Aquacultuur, waarbi geneesmiddelen vaak met voeder worden gemengd
Actieplan
Om het risico van farmaceutische stoffen in het milieu te verminderen wordt ingezet op volgende zes acties:
o het effect van langdurige blootstelling aan lage concentraties residues
o eco-toxiciteit
o de link tussen de aanwezigheid van antibiotica en het ontwikkelen van resistentie
o de identificatie van kosteneffectieve methoden voor het verminderen van farmaceutische stoffen in slib en mest. Zo kan het hergebruik van slib en mest ook bevorderd worden in het kader van de circulaire economie.
Het strategische document, alsook de achterliggende studie, kan u hier vinden.
Voor bijkomende vragen over dit strategische plan of ideeën en bijdragen om aan bovenstaande plan invulling te geven kan u contact opnemen met Dirk Halet.
Schrijf in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!