De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) start eind juni met het onderzoeken van de verziltingstoestand van het grondwater in het kust- en poldergebied vanaf de Franse grens tot het Boudewijnkanaal. Dat gebeurt in het kader van het Interreg North Sea Region project Topsoil. Er gebeurt ook onderzoek in het noorden van het Meetjesland en op de Linkerscheldeoever. Hiertoe zal een helikopter vanaf eind juni een drietal weken metingen uitvoeren.
Meetsonde
Via een meetsonde, bevestigt aan een helikopter, wordt een elektromagnetisch veld uitgezonden die het geleidend vermogen van de ondergrond kan bepalen. Met de kennis van de samenstelling van de ondergrond en de wetenschap dat klei beter geleidt dan zand en zout water beter geleidt dan zoet water kan hierdoor de verdeling tussen zoet, brak en zout water op een zeer efficiënte manier in kaart worden gebracht.
Deze kennis zal o.a. toelaten om te bekijken waar zich zoetwaterlenzen bevinden alsook waar er potenties zijn om zoet water in de ondergrond op te slaan tijdens periodes van wateroverlast en deze te gebruiken in droge periodes.
Recent werden ook de resultaten gepubliceerd van een gelijkaardige studie in Zeeuws-Vlaanderen en worden verschillende pistes onderzocht om de zoetwaterbeschikbaarheid in de regio te verhogen .
Meer informatie over dit project kan je vinden op de website van de VMM en op de website van Interregproject Topsoil.
Schrijf in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!