Nieuws

Consortia van bedrijven die op een duurzame manier (her)gebruik van water in de bedrijfsvoering opnemen, kunnen opnieuw een aanvraag voor subsidie...

Lees meer

Bij hevige regen spoelen nutriënten zoals stikstof (N) en fosfor (P) van de akkers naar de waterlopen. Ze komen in de waterloop terecht door...

Lees meer

Vlaanderen wordt de laatste jaren steeds meer geconfronteerd met de gevolgen van droogte. Om deze uitdaging structureel aan te pakken, heeft de...

Lees meer
Sponsors

Nieuwsbericht

Herziening Europese Drinkwaterrichtlijn – Impact op monitoringprocedures?

In het kader van haar REFIT-programma heeft de Europese Commissie (EC) een studie uitbesteed om de drinkwaterrichtlijn te evalueren, met een mogelijke herziening voorzien in 2016.  Deze evaluatie gaat ruimer dan de huidige evaluatie van de technische annexen van de richtlijn (klik hiervoor- hier).

De studie werd uitbesteed aan het consortium Ecorys, Alterra, Acteon and REC (projectnaam: Safe2Drink). Dit consortium zal tegen eind 2015 haar rapport voorleggen waarbij de drinkwaterrichtlijn zal geëvalueerd worden op o.a.:

·         Relevantie (o.a. relevantie om bepaalde kwaliteitsparameters op te volgen, ontbreken van bepaalde paramaters)

·         Coherentie met andere regelgevingen (Groundwater directive, Construction Products regulation, Nitrate Directive, Food Directive, etc.)

·         Effectiviteit (mate waarin de vooropgestelde doelstelling van de drinkwaterrichtlijn wordt gehaald)

·         Efficiëntie (mate waarin de doelstelling op de meest kostenefficiënte manier wordt gehaald ? – bv. kosten monitoring)

Tevens zullen er in deze studie beleidsvoorstellen geformuleerd worden. Op 26 mei vond er reeds op Europees niveau een stakeholderconsultatie plaats (verslag – klik hier). In de komende weken zullen ook nationale organisaties geconsulteerd worden.

Om de Vlaamse expertise & ervaringen in een vroeg stadium van het beleidsproces kenbaar te maken, bracht Vlakwa het consortium reeds in contact met enkele relevante Vlaamse stakeholders.

 Wenst u betrokken te worden in dit proces, aarzel niet om contact op te nemen (Dirk Halet, dh@vlakwa.be).

Schrijf in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!