De nieuwbouw zal bestaan uit enerzijds een mini-voedingsfabriek waarin o.a. het wassen, versnijden, blancheren en verpakken van groenten en aardappelen op relevante schaal kan worden uitgevoerd.
Anderzijds zal de nieuwbouw ook een waterbehandelingsruimte omvatten. Deze ruimte zal worden toegankelijk gemaakt voor watertechnologieleveranciers om hun innovaties op pilootschaal uit te testen, te finetunen, te valideren. Zowel grondwater, oppervlaktewater, regenwater, leidingwater, proceswater als afvalwater zal ter beschikking zijn in de waterbehandelingsruimte.
200 belangstellenden
Het lanceringsevenement bracht heel wat volk op de been. Ruim 200 aanwezigen luisterden naar de uiteenzetting van professor Imca Sampers, trekker van VEG-i-TEC en naar de toespraken van Geert Bourgeois, Vincent Van Quickenborne, Jean de Bethune en Rik Van de Walle. Uit het panelgesprek met Wim Lannoey (Remofrit), Jan Ingelbeen (Greenyard Frozen Flanders) en Marc Feyaerts (EColoRO) bleek duidelijk dat water onmisbaar is voor de industrie en dat er nog belangrijke innovaties (zowel technologisch als niet-technologisch) kunnen worden doorgevoerd.
Universiteit Gent zal in de loop van 2019 starten met de bouw van VEG-i-TEC op haar Campus in Kortrijk. Deze verwezelijking wordt mogelijk gemaakt dankzij 2 EFRO projecten en 1 Interreg Frankrijk-Wallonië-Vlaanderen project.
Vlakwa geeft mee ondersteuning aan de inrichting van de waterbehandelingsruimte en is hiertoe partner in het EFRO project ‘proeftuin voeding-water’. Dit project wordt mede gefinancierd door het Hermes fonds en de provincie West-Vlaanderen.
Voor meer info: cb@vlakwa.be
Schrijf in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!