Op 17 november organiseerde het Symbiose team (Fisch, Vito, Ovam en Febem) een werksessie over problematieke reststromen en een slotevent. Meer dan 80 deelnemers uit industrie, kennisinstellingen en overheid luisterden mee naar de verwezenlijkingen van het team. Symbiose is nu meer dan 3 jaar actief als sectoroverschrijdend platform dat actief bedrijven en hun reststromen (o.a. ook waterstromen) aan elkaar koppelt en wenst nu samen met de bedrijven een Innovatief Bedrijfsnetwerk op te richten.
Symbiose heeft met meer dan 300 organisaties en bijna 2000 stromen voor grondstoffen en technologieën voldoende kritische massa in zijn databank om een impact te kunnen maken op de Vlaamse industrie. Dit valt ook op aan de resultaten van de matchmaking activiteiten die met deze data gebeurden. Van de duizenden linken die werden gemaakt werden er een 500-tal nauwer gevolgd. Hiervan kwam er feedback van 11 bedrijven dat zij een geslaagde match maakten voor een totaal geschatte economische meerwaarde van meer dan €700.000/jaar. Verschillende van deze matches hebben ook een link met water:
· Inerte stromen worden hergebruikt als substraat voor plantenkweek
· Aanbieder van on-site ontwateringstechnologie helpt bedrijf besparen op logistieke kosten van slibbehandeling?
· Metaalrecuperatie uit slibstromen
· Chemisch bedrijf werkt samen met kennisinstelling om sulfide te recupereren uit proceswater
Als men hierbij de gekende koppelingen neemt die in onderhandeling of testfase zitten overstijgt de gezamenlijke kostenbesparing de 2,5 miljoen euro. Daarboven komt nog een groot potentieel dat nu nog niet bekend is.
Ovam en Vito wensen het platform verder te financieren in de komende jaren, indien er een duidelijk engagement komt vanuit de industrie om dit initiatief te ondersteunen en dit via een de recent uitgeschreven call voor innovatieve Bedrijfsnetwerken (klik hier voor meer info over deze call).
Voor partners en klanten zal in de toekomst nog meer specifieke kennis en hulp aangereikt worden. Dit omvat bijvoorbeeld het gedeeltelijk toegankelijk maken van anonieme data uit de databank, hulp bij het aanbieden van mogelijke technieken en kennis, matchmaking op maat, op een internationaler niveau tillen, …
Er is in Symbiose ook een belangrijke rol weggelegd voor de milieubedrijven en kennisinstellingen. Zij zijn gespecialiseerd in het oplossen van logistieke barrières, het bundelen van stomen voor rentabiliteit of het ontwikkelen en toepassen van bepaalde bewerkingen die nodig zijn om een verwerkbare grondstof te verkrijgen.
Mocht u meer willen te weten komen dan kan dit op de website www.smartsymbiose.be of via info@smartsymbiose.be. Uw betrokkenheid zal onontbeerlijk zijn in de verderzetting van het project.
Schrijf in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!