Herziening van de Europese drinkwaterrichtlijn
Afgelopen voorjaar presenteerde de Europese Commissie en voorstel tot herziening van de drinkwaterrichtlijn - zie ook hier. Dit najaar start de triloog (de dialoog tussen Europese Commissie, het Europees parlement en de Europese Raad).
Minimumvereisten voor hergebruik van afvalwater
Op 28 mei kwam de Europese Commissie met een voorstel voor de minimumvereisten in geval van hergebruik van afvalwater afkomstig van een rioolafvalwaterzuiveringsinstallatie voor irrigatiedoeleinden in de landbouw. Ook hierover wordt een triloog opgestart.
Op dit moment weten we dat het voorstel ontstond in een context van aanpassing aan klimaatverandering en dat het ontwerp tegelijk de circulaire economie wil stimuleren. De voorgestelde minimumvereisten zijn risicogebaseerd. Tegelijk wordt er ruimte voorzien voor afwijkingen in het kader van een demonstratieproject en wil men een flexibele regeling die de lidstaten de mogelijkheid biedt om gericht in te zetten op afvalwaterhergebruik.
Fitness Check voor Europese Kaderrichtlijn Water en de Overstromingsrichtlijn
De Europese Kaderrichtlijn Water en de Europese Overstromingsrichtlijn ondergaan dit najaar een fitness check. Een aantal inzichten tot verbetering van deze richtlijn (o.a. op het niveau van financiering, de methodiek van kosten-baten analyse en een meer systemische aanpak) kan gevonden worden in het rapport “The EU Water Framework Directive – Beyond the analysis of the partial success” .
Evaluatie van de Stedelijke Afvalwaterrichtlijn
Gezien de belangrijke rol die rioolwaterzuiveringsinstallaties spelen in de beschikbaarheid van voldoende hoeveelheden water van goede kwaliteit, bekijkt Europa hoe deze richtlijn beter kan aansluiten bij de Europese Kaderrichtlijn Water.
Zo gaat men na welke rol rioolwaterzuiveringsinstallaties ( RWZI’s) kunnen spelen om een breder pallet aan verontreinigingen uit het afvalwater te halen. Om de omschakeling naar een circulaire economie te versnellen bekijkt men dan weer de potentiële rol voor RWZI’s bij het recupereren van energie, grondstoffen en… water.
Op weg naar een duurzaam beleid voor chemische stoffen in de Europese Unie
Op de Europese milieuraad van ministers op 26 juni 2019 werden een aantal richtlijnen gedefinieerd voor het ontwikkelen van een beleidsstrategie voor chemische stoffen. (lees de officiële documenten hier)
Volgende thema’s werden daarbij gedefinieerd:
o Het verwerven van meer inzicht in de impact van chemicaliën (en mengsel) op milieu, gezondheid, biodiversiteit, veerkracht van ecosystemen (o.a. via de ontwikkeling van monitoringtools voor het meten van toxiciteit)
o Het gebruik van groene chemicaliën en ‘non-chemical’ alternatieven
o Het in rekening brengen van zogenaamde ‘cocktail effecten’ bij risicoanalyses en risicobeheer
o De ontwikkeling van een actieplan om het niet-essentieel gebruik van PFAS (poly- en perfluoralkylstoffen) aan banden te leggen
o De eerder gepubliceerde strategie rond geneesmiddelen in het milieu wordt verder uitgewerkt (“EU Strategic Approach to Pharmaceuticals in the Environment”)
o Het uitwerken van maatregelen in het bestrijden van microbiële resistentie, het voorkomen van verspreiding van nanomaterialen en hormoonverstoorders in het leefmilieu
o …
Indien u bijkomende vragen hebt bij bovenstaande wetgevende initiatieven, aarzel niet om met ons contact op te nemen (dh@vlakwa.be)
Schrijf in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!