Uitbater van de afvalwaterzuiveringsinstallatie, Véolia toonde de projectpartners de aangepaste slibverwerkingsinstallatie, waarbij de toevoerpomp vervangen werd door een kalkmixer en drie transportschroeven. Lucas Lacombe van CAPSO expliceerde dat daar nu steeds 35% Q90SR kalk aan het slib wordt toegevoegd. Na experimenten met diverse kalksoorten en inmengpercentages, bleek dat immers de beste oplossing om de vooropgestelde kwaliteitseisen voor het slib (en de hanteerbaarheid ervan) te realiseren.
Dankzij de toevoeging van dit type kalk, in combinatie met de aanpassingen aan de installatie, wordt het slib voldoende gestabiliseerd, het droge stofgehalte tot boven 30% opgetrokken en de steekvastheid verbeterd, waardoor het nu probleemloos door lokale landbouwers opgehaald kan worden om als meststof op de nabijgelegen landbouwgronden te gebruiken.
Het bezoek aan de afvalwaterzuiveringsinstallatie vond plaats in het kader van de tweejaarlijkse partner meeting van het NEREUS project, maar het waren niet alleen de projectpartners die kennis mochten maken met de installatie. Ook studenten van het Lycée Blaise Pascal Longuenesse kregen een rondleiding op de site, net als de pers. De lokale krant L’Indépendant du Pas-de-Calais bracht voor de gelegenheid een kort stuk over de slibverwerking in het kader van NEREUS, en ook radiostation Delta FM bracht verslag uit.
NEREUS staat voor New Energy and Resources from Urban Sanitation. Het is een Interreg 2 Seas project dat de mogelijkheden van innovatieve technologieën voor het hergebruik van afvalwater en/of de daarin aanwezige grondstoffen en energie in een stedelijke context demonstreert. Naast vijf internationale democases, worden er binnen het project ook concrete tools en strategieën ontwikkeld om de implementatie en acceptatie van deze technologieën te verhogen.
Project website: www.nereus-project.eu
Vlakwa contact: Veerle Depuydt
Schrijf in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!