Nieuws

Consortia van bedrijven die op een duurzame manier (her)gebruik van water in de bedrijfsvoering opnemen, kunnen opnieuw een aanvraag voor subsidie...

Lees meer

Bij hevige regen spoelen nutriënten zoals stikstof (N) en fosfor (P) van de akkers naar de waterlopen. Ze komen in de waterloop terecht door...

Lees meer

Vlaanderen wordt de laatste jaren steeds meer geconfronteerd met de gevolgen van droogte. Om deze uitdaging structureel aan te pakken, heeft de...

Lees meer
Sponsors

Nieuwsbericht

Water Market Europe focust op ontwikkelingen in ‘digitaal water’

Op 21 maart vond bij WssTP de tweede editie plaats van Water Market Europe. Dit zogenaamde ‘matchmaking event’ focuste op nieuwe ontwikkelingen rond digitaal water. Deze markt zal zich de komende jaren sterk ontwikkelen met oplossingen in vier gebieden: smart solutions, data management en analyse, automatisering en digitale controle en digitale sensoren en meters. Tijdens dit netwerkevenement werden vernieuwende digitale diensten en technologie en de mogelijkheden voor financiering van innovatie voorgesteld.

 

Op vlak van financiering stelde men het SME Instrument van de Europese Commissie voor. Dit fonds is gericht op kleine en middelgrote ondernemingen en kan hen helpen de zogenaamde ‘valley of death’ bij innovatie te overbruggen. ‘Stage 1’ van dit instrument voorziet 50.000 euro voor de ontwikkeling van een business plan. Bij ‘Stage 2’ kan de subsidiëring oplopen tot 2,5 miljoen euro. De voorwaarden voor deze financiële ondersteuning zijn wel streng. Voor meer informatie neem contact met Paul Campling.

Tijdens een demosessie werden een aantal nieuwe digitale ontwikkelingen voorgesteld. Een kort overzicht:

• FREEBILITY (België) presenteerde MoKa , een Mobile Office om klantenbezoeken efficiënter te maken. Deze technologie werd ontwikkeld voor De Watergroep.

• AquaAlarm (Sweden) presenteerde Biological Water Alarm System (BiWAS) voor real-time monitoring van toxische en ziekmakende stoffen in drinkwater. Het systeem werkt met nanotechnologie en kan geïntegreerd worden in drinkwaternetwerken. De kostprijs voor het systeem zou slechts 10% van de van conventionele labokosten zijn.

• EMS (Verenigd Konikrijk) demonstreerde CENTAUR. Dit system met ingebouwde artificiële intelligentie biedt een autonoom controlesysteem voor de impact van storm en onweer op een leidingnetwerk. 

• Orbicon Informatik (Denemarken) demonstreerde data APEX, een innovatief cloud platform voor ‘data-driven decision support’. Het platform combineert interne en externe data sets om tot nieuwe inzichten te komen. Deze tool beschikt over artificiële intelligentie en machine learning van IBM Watson en Microsoft Azure AI. Het is een handige ondersteuning voor beslissingsnemers bij watermaatschappijen. 

• SPACE – O (een Horizon 2020 project) biedt nieuwe mogelijkheden om op korte termijn de waterkwaliteit en –kwantiteit in meren te voorspellen en kan een handig hulpmiddel zijn bij het voorkomen van eutrofiëring of algenbloei.

Schrijf in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!