De focus ligt op het informeren van bedrijven over technieken, wetgeving en casestudies omtrent proceswaterbehandeling en -gebruik. Zo werden reeds in de eerste helft van 2019 een reeks infosessies georganiseerd over het gebruik van oppervlaktewater als proceswater, regenwatergebruik en zoutreductie bij het behandelen van proceswater. Hierin kwamen de wetgever, consultants, technologieleveranciers en eindgebruikers aan het woord. In de tweede helft van 2019 en verder in 2020 wordt verder gegaan op dit elan met nog meer infosessies over o.a. waterhergebruik, gebruik van zout oppervlaktewater in uw productieproces, het verminderen van water tijdens CIP operaties, het gebruik van water in koeltorens en stoomketels en meer. Extra onderwerpen voor infosessies zijn uiteraard steeds welkom!
Co-creatieworkshops
Naast de algemene infosessie wordt ook actief ingezet op co‑creatieworkshops met sector gerelateerde bedrijven. Hierbij wordt met een beperkte groep van bedrijven dieper ingegaan op hun specifieke waterproblematiek met ondersteuning van een externe specialist, een leverancier van chemicaliën en de federatie in kwestie. Met deze informatie kunnen de bedrijven verder aan de slag en wordt de kennis verder verankerd via nieuwsbrieven en de federaties. Zo werd bijvoorbeeld, als gevolg van één van deze co‑creatieworkshops, een samenwerking met VLAKWA opgestart voor het open call project ‘proeftuin droogte’ en is een andere bedrijf in dialoog kunnen treden met de VMM, waardoor potentieel nieuwe mogelijkheden onderzocht kunnen worden.
Demonstratiesessies
In kader van het project en op basis van de interesses van de deelnemende eindgebruikers worden er eveneens demonstratiesessies georganiseerd. Zo werd reeds een demonstratiesessie bij slachthuis Adriaens (Zottegem) georganiseerd om hun waterhergebruiksysteem te bekijken. Hier wordt al voor 70% aan waterhergebruik gedaan en men hoopt dit nog verder op te drijven naar de toekomst toe. Het effluent van de waterzuivering gaat door de UF-RO en wordt verder behandeld tot proceswater van drinkwater kwaliteit. Bovendien werd het project bij Adriaens gerealiseerd zonder tussenkomst van een drinkwatermaatschappij, wat uitzonderlijk is in de voedingsindustrie in Vlaanderen. Hoewel de technologieleveranciers aanwezig waren voor de meer technische vragen te beantwoorden, werd de uitleg gegeven door de interne verantwoordelijke van Adriaens zelf. Eindgebruikers konden hierdoor rekenen op gedetailleerde eerstelijns informatie. Dergelijk type demonstratiesessie zal eveneens in de tweede helft van 2019 verder georganiseerd worden. Zo wordt alvast een bezoek bij het voedingsbedrijf Colac (Beerse) gepland, waar op een bijzonder manier met regenwater wordt omgegaan. Ideeën voor nieuwe demonstratiesessies zijn uiteraard steeds welkom!
Naast het aanbrengen van informatie, kunnen eindgebruikers via het KO-Waterproject, met specifieke en uiteenlopende vragen, contact nemen met watercircle.be en zijn leden. Een succesvol voorbeeld hiervan is de NMBS. Via het project werd het spoorbedrijf in contact gebracht met een expert om zo de laatste cruciale adviezen in te winnen voor de verdere bouw van hun nieuwe treinwasinstallaties in Kortrijk.
www.watercircle.be/project-ko-water of het KO-Water team:
Kiara Viaene Projectmedewerker Oost- en West-Vlaanderen +32 491 91 80 77
| Valérie Verjans Projectmedewerker Antwerpen, Vlaams-Brabant, en Limburg valerie.verjans@watercircle.be +32 473 56 58 67
|
Schrijf in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!