Vlaanderen Circulair, in februari van start gegaan, biedt interessante opportuniteiten voor bedrijven die hun watergebruik duurzaam en circulair willen maken. Vlakwa werd hiervoor als partner aangesteld.
Dit nieuw initiatief van de Vlaamse overheid om de circulaire economie in Vlaanderen te stimuleren sluit aan op de “Visienota 2050” van de Vlaamse regering. De verschillende betrokken organisaties binnen Vlaanderen Circulair werken samen in een breed partnerschap met de kenniswereld, het bedrijfsleven, overheden, het maatschappelijk middenveld en de financiële wereld. Een circulaire economie realiseren is een zaak van iedereen.
Zes niveaus
De kernactiviteiten van Vlaanderen Circulair waarop u een beroep kan doen situeren zich op 6 niveaus:
NETWERK
• diverse partners samenbrengen om de uitdagingen van de circulaire economie aan te gaan.
LABO
• pioniers en pragmatische doeners begeleiden.
KENNIS
• eigen kennis delen en gerichte beleidsrelevante onderzoeksopdrachten sturen.
BELEID
• richtinggevend en ondersteunend beleid promoten, en zorgen voor coördinatie tussen administraties.
INNOVATIE
• met gerichte instrumenten innovatie en ondernemerschap stimuleren en versnellen richting circulaire economie.
VERANKEREN
• ervoor zorgen dat de principes en goede praktijken rond circulaire economie opgeschaald en verankerd raken.
Initiatieven van Vlakwa
De initiatieven die Vlakwa sinds zijn oprichting realiseert sluiten naadloos aan bij het uitbouwen van een circulaire economie. Dit gebeurt onder meer bij het opzetten van demonstratieprojecten (o.a. open call VITO/Vlakwa), het uitbouwen van waterdemonstratoren waar technologieleveranciers hun innovatieve vinding kunnen uittesten in een reële setting (industrie/stad) en met de communicatieactiviteiten die de succesverhalen rond waterzuivering en -hergebruik breed in de kijker zetten. Dit bewijst dat Vlaanderen vandaag reeds goed op weg is om ‘een living lab’ te worden voor innovatieve concepten en een robuust watersysteem te ontwikkelingen.
Hebt u plannen (of projecten in uitvoering) om waterkringlopen te sluiten binnen een industriële, stedelijke of landelijke context dan kan u beroep te doen op bovenstaande kernactiviteiten om dit proces te faciliteren.
U wordt verder op de hoogte gehouden van de concrete activiteiten die binnen Vlaanderen Circulair opgezet worden.
Aarzel niet om via Dirk Halet bij Vlakwa contact te nemen.
Schrijf in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!