Binnen dit project zal gestreefd worden naar de effectieve implementatie van waterhergebruik in de voedingssector. Hierbij wordt getracht om waterhergebruik ook toe te passen binnen zones waar voedsel verwerkt wordt. Om redenen van voedselveiligheid wordt nog steeds rechtstreeks contact met de levensmiddelen vermeden of wordt een laatste wassing voorzien met vers water. Om deze doelstelling te realiseren moet enerzijds de technologische haalbaarheid worden aangetoond en anderzijds de randvoorwaarden voor hergebruik in samenspraak met de verschillende stakeholders (FAVV, FOD, eindklant, …) worden vastgelegd. Twee representatieve voedingsbedrijven werden hiervoor geselecteerd. Allgro is actief in het wassen en snijden van groenten en fruit, Paas Food Industries verwerkt gevogelte. Pantarein zal bij Paas Food Industries gedurende vier maanden een pilootstudie MBR gekoppeld met NF en/of RO uitvoeren. De membraankeuze zal een belangrijke invloed hebben op de permeaatkwaliteit en dus ook de hergebruiksmogelijkheden. Op basis van beschikbare gegevens wordt verwacht dat er een verhoogd risico is op biofouling. Dosering van biocides is zowel economisch als milieutechnisch ongewenst. Bovendien kan toepassing van biocides bijkomende beperkingen opleveren naar lozing (milieunormen) en hergebruik (risico voor contact met voedingsmiddelen). Binnen dit project zullen daarom ook twee verschillende innovatieve chemicaliën vrije technieken (Biaqua®, MOL®LIK) worden gedemonstreerd.
Het consortium bestaat uit volgende partijen: Pantarein (technologieleverancier), Wateris (technologieleverancier), Allgro (eindgebruiker), Paas Food Industries (eindgebruiker) , FEVIA (federatie) en kennispartner VITO.
Meer info: contacteer Veerle Depuydt
(vlnr: Dirk Van der Stede, Vlakwa; Toon Sanczuk, WATERIS; Karen Vanderstraeten, VITO; Floriaan Van Mechelen, Pantarein; Peter Cauwenberg, VITO)
Schrijf in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!